Tiilikaton pesu: pidä kattosi siistinä ja pidennä katon elinkaarta

Tiilikaton pesu: pidä kattosi siistinä ja pidennä katon elinkaarta

Säännöllisellä katon pesulla pidät kattosi siistinä ja huolehdit katon elinkaaresta. Vaihtelevat sääolot kuormittavat kattotiiliä ja likaa ja sammalta kertyy helposti. Kattotiilet ovat pitkäikäisiä ja systemaattinen katon pesu on kustannustehokas tapa huolehtia katon elinkaaresta. Säännöllinen pesu ja huolto ennaltaehkäisee rappeutumista ja halkeamia sekä vähentää tarvetta laajemmille kattoremonteille. Katto olisikin hyvä tarkistaa ja puhdistaa 1-2 kertaa vuodessa.

Vinkkejä tiilikaton pesuun

Valmistelu

Ennen kuin aloitat tiilikaton pesun, tulee katon kunto tarkistaa ja mahdollisesti rikkoutuneet tiilet vaihtaa uusiin. Katolla olevan lian vuoksi, tulisi talon seinät ja pihan kasvit suojata. Jos katto on pahasti sammaloitunut, katto tarvitsee esipuhdistuksen harjaamalla.
Katolla kuntotarkastusta ja puhdistusta tehtäessä tulee myös huomioida riittävät turvallisuustoimenpiteet. Varmista pitävät ja turvalliset kengät sekä turvavaljaat ja köysi. Pidä huoli myös asianmukaisista työkaluista ja kemikaaleista: valitse tiilikatoille sopiva pesuaine. Ympäristöystävälliset vaihtoehdot ovat usein turvallisia ja tehokkaita. Muista myös tutustua pesuaineen ohjeistuksiin.

Katon pesu

Ehjän tiilikaton voi pestä katon pesuun tarkoitetulla korkeapainepesurilla, jossa vesimäärä on oikea suhteessa -paineeseen. Tällöin tiilikaton puhdistaminen onnistuu matalalla paineella kattotiiliä rasittamatta. Tavallinen kotikäyttöön suunniteltu painepesuri voi pahimmillaan kuluttaa tiiliä ja tehdä niistä entistä huokoisempia, jonka seurauksena katon tiilet haurastuvat nopeammin.
Ennen pesua, tiilikatto tulee kastella, jotta pesuaineen levittäminen tasaisemmin helpottuu. Pesuaine levitetään tiilien päälle esim. harjalla. Pesuaine saa vaikuttaa vähän aikaa, mutta se ei saa kuivahtaa tiilien pinnalle. Kun pesuaine on vaikuttanut, lika harjataan huolellisesti esim. pehmeällä harjalla. Tämän jälkeen katto pestään perusteellisesti puhtaalla vedellä ylhäältä alaspäin.

Pesun jälkeen

Anna katon kuivua kunnolla ennen kuin astut sille. Kun katto on pesty, muista puhdistaa kourut, joihin katolta irronnut lika on valunut. Poista kertynyt lika ja roskat.
Pesu kuluttaa tiilikaton pinnoitetta, joten pesun jälkeen katto olisi tärkeää suojakäsitellä kasvunestoaineella, joka hidastaa uuden kasvuston syntymistä. Pesun jälkeiseen pintakäsittelyn tarpeeseen vaikuttaa myös katon kunto.

Tarvitseko apua tiilikaton pesussa?

Tiilikaton pesu on osa kodin ylläpitoa, joka vaatii huolellisuutta ja tarkoituksenmukaiset välineet. Jos et ole varma omista taidoistasi tai et halua ottaa riskiä, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Meiltä löytyy tarvittava kokemus, tieto ja ammattimaiset välineet turvalliseen ja tehokkaaseen puhdistukseen. Osaamme myös arvioida katon kunnon ja mahdollisten muiden huoltotoimenpiteiden tarpeen. Takaamme parhaan mahdollisen lopputuloksen tiilikatollesi.

Muista hyödyntää kotitalousvähennys, jopa 4,000€.

Ota yhteyttä!

Blogi