Tiilikaton ikä ja huolto – milloin on aika uusia?

Tiilikaton ikä ja huolto – milloin on aika uusia?

Tiilikaton kunnon ylläpitäminen on keskeistä sekä asumismukavuuden että kiinteistön arvon säilyttämisen kannalta. Säännöllinen huolto ja tarpeeksi ajoissa tehty katon uusiminen tarpeen vaatiessa ovat tärkeitä investointeja kiinteistön pitkäaikaiseen arvoon ja asukkaiden hyvinvointiin.

Tiilikaton kestävyys ja huollon tarpeen merkit

Tiilikatot ovat erittäin kestäviä ja voivat kestää vuosikymmeniä, mikä selittää niiden suosion. Kestävyydestään huolimatta, tiilikattojen kuntoa tulee seurata säännöllisesti, jotta mahdolliset huollon tarpeet voidaan tunnistaa ajoissa. Tärkeimmät merkit huollon tarpeesta ovat tiilien lohkeamat tai säröt sekä sammaloituminen. Reagoimalla näihin merkkeihin varmistetaan tiilikaton turvallisuus, suoja ja siisti ulkomuoto pitkällä aikavälillä.

Milloin tiilikatto kaipaa uusimista

Tiilikaton uusimisen tarve ilmenee, kun pelkkä huolto ei enää riitä ylläpitämään sen kuntoa. Tiilikattojen keskimääräinen elinikä voi vaihdella merkittävästi olosuhteista, huollosta ja kattomateriaalin laadusta riippuen. Tyypillisesti tiilikatto kestää useita vuosikymmeniä. Sääolosuhteet, puutteellinen huolto ja asennusvirheet voivat kuitenkin lyhentää tiilikaton elinikää. Toisaalta, säännöllinen ja asianmukainen huolto, kuten saumojen tarkistus ja tiilien korjaus, voi pidentää käyttöikää huomattavasti. Kun tiilikatto alkaa osoittaa merkkejä merkittävästä kulumisesta, on suositeltavaa harkita sen uusimista rakennuksen suojaamisen ja arvon säilymisen varmistamiseksi. Uusimisen tarpeesta viestivät laajat halkeamat, useiden tiilien rikkoutuminen, toistuvat vuodot ja tiilien selkeä rappeutuminen. 

Uuden tiilikaton asentaminen

Uuden tiilikaton valinnassa tulee huomioida eri tiilityyppien ominaisuudet. Savitiilet ovat perinteisiä ja kestäviä, kun taas betonitiilet ovat usein edullisempia ja tarjoavat hyvän vastineen rahalle. Keraamisissa tiilissä puolestaan yhdistyy esteettinen ulkonäkö ja kestävyys. Jokaisella kattotiilityypillä on omat etunsa ja huomioitavat puolensa. Tiilikaton asennuksen tulee aina tapahtua ammattilaisten toimesta, sillä virheellinen asennus voi johtaa vuotoihin, rakenteellisiin ongelmiin ja lyhentää katon elinikää. Oikein asennettu tiilikatto tarjoaa erinomaisen säänkestävyyden, hyvän eristyksen ja pitkän käyttöiän. Asennuksessa tulee ottaa huomioon mm. tiilien oikea asettelu, katon kaltevuus ja asianmukaiset tiivistykset saumoissa. Huolellisesti valittu ja asennettu tiilikatto on pitkäaikainen investointi, joka lisää rakennuksen arvoa ja suojaa sitä vuosikymmenien ajan.


Jos et ole varma tiilikattosi kunnosta, pyydä meidät kartoittamaan kattosi tarpeet. Teemme kattavan kuntokartoituksen ja palveluistamme saat myös kotitalousvähennyksen, jopa 4,000€.

Ota yhteyttä

Blogi